dimarts, 2 de juny del 2015

La vermella


Aquesta és una recepta que entraria en la categoria de l’arqueologia gastronòmica. Es tracta d’una recepta d’Irlanda del nord del s.XVIII. En aquella època l’accés a la malta d’ordi no era fàcil per a l’Irlanda del nord ja que el seu cultiu es donava més al sud del país. Per obtenir una cervesa de més grau sense haver d’usar més malta s’afegia remolatxa vermella al most. La remolatxa aportava els sucres fermentables que es transformarien en alcohol però també aportava un característic sabor i un color vermellòs que recorda al coure que la delatava. Amb el temps s’han aconseguit maltes torrades que proporcionen un color similar i l’estil irish red ha esdevingut un clàssic, per bé que és més popular als EUA que a la pròpia Irlanda. La remolatxa ha deixat d’usar-se en aquest estil i tan sols en algunes produccions casolanes d’alguns pobles irlandesos, que conserven la tradició oral, s’ha conservat la recepta original.
La recepta té, com tots els estils irlandesos, caracter més aviat maltòs, amb bon cos, amargor moderada i una sensació en boca de plenitud. Transcorreguts 15 dies de fermentació es fa fer una segona fermentació afegint-li una decocció de remolatxa vermella. 30 dies més tard s’embotella i es deixa madurar en ampolla.


El resultat és una cervesa rústica i de sabor sorprenent. L’aroma recorda a terra i fruites vermelles com la xíndria. El gust, combinació de la remolatxa fermentada amb el llevat irlandés, és floral i fruitòs. Evoca maduixa, mores, cireres d’arbòç, molt rústic però alhora lleuger. Servida fresca és suau i lleugerament herbal, a mesura que s’atempera, apareixen les maltes dolces. Té un bon cos i una agradable sensació d’escalf en boca. Ideal per acompanyar carns vermelles i com a copa per després d’un bon sopar.
Estil: Irish red ale
Presentació: ampolla mitjana amb tap vermell
Graduació alcoholica: 5,3º
Amargor: 26,5 IBUS (international bittering unit)
Poder caloric: 173 Kcal/ampolla de 33 cl.
Temperatura òptima de consum: 6-8º
Consumir preferentment abans de: novembre 2015
Productor: Enric,  Lot: 23/3/2015Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada