dimarts, 30 de juny del 2015

L'espigadora




Estem en plena época de sega del cereal, l’ordi, el blat, la civada, el sègol... Les mans i els braços que ahir segaven i batien, avui han estat substituïts per màquines que fan menys feixuga aquesta tasca, però d’aquells temps, en queden velles tècniques cerveseres avui gairebé extingides. Segles enrera, a aquestes alçades de l’any, les granges que fabricaven la seva pròpia cervesa escuraven les darreres maltes d’ordi de la collita anterior, molt seques i gairebé exemptes d’aroma. Per això, no esperaven al procés de maltejat del nou ordi, si no que usaven el cereal tendre, sencer, acabat de collir per enriquir de gustos aquelles últimes restes de malta d’ordi de l’any anterior i fer les darreres cerveses de la temporada.
 
Amb aquesta idea, he volgut fer un homenatge als espigadors i les espigadores, els homes i dones que treballant, sovint a règim gairebé d’esclavitut, es guanyaven la vida durant la sega del cereal i trobaven en aquestes cerveses un alleujament als rigors de l’època que vivien. Avui aquestes imatges ja no es veuen al camp però, quan veig persones rebuscant als contenidors, recordo la pel·licula d’Agnès Varda sobre els nous espigadors urbans, i penso que encara avui dia existeix la penúria, i que en ella també es pot trobar la bellesa de les coses més simples.

Així, simple, sense gaire manipulació del cereal, és aquesta cervesa que us presento, feta 50% amb una base de malta d’ordi i 50% amb cereal cru de blat i civada. I per treballar tant cereal cru una família de llevats belgues especialistes en blat. Després d’un mes de fermentació potent a 20º li he fet dues setmanes de fred a 4º per integrar i arrodonir els molts matisos del cereal. El resultat és una cervesa agradable a paladar, molt refrescant, amb un toc àcid, molt fina i plena de matisos. 

Estil: wit belga
Presentació: ampolla mitjana amb tap blanc
Graduació alcoholica: 5,2º
Amargor: 17 IBUS (international bittering unit)
Poder caloric: 150 Kcal/ampolla de 33 cl.
Temperatura òptima de consum: 2 - 4º
Consumir preferentment abans de: setembre 2015
Productor: Enric,  Lot: 18/5/2015



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada