Escòcia ha estat des de temps inmemorials una terra
cervesera. Edimburg rivalitzava amb Londres en l’exportació de cervesa a les
colònies d’ultramar. Les cerveses més denses, amb més alcohol, que podien
conservar-se millor, es destinaven a l’exportació i les més lleugeres es
destinaven al consum local. Al segle XIX es van clasificar les cerveses
escoceses en tres categories segons el seu grau alcoholic. Cada categoria
s’anomenava segons el preu del galó en xílings (duros de lliura esterlina).
Així les que s’exportaven, de més de 5º, eren les de 80 xílings, les de consum
local i certa categoria, de entre 3,5 i 4,5º eren les de 70 xílings. I encara
hi havia una altra categoria menor, d’entre 2,5 i 3,5º, que eren les de 60
xílings. Amb el temps, aquest estil, l’scottish-60, ha esdevingut la cervesa
més lleugera que es pot fer. Aquest mes de juliol el dedicarem a aquesta
cervesa.
Al contrari del que pot semblar les cerveses escoceses,
fins i tot l’scottish-60, no són cerveses fluixes. L’estil escocés es
caracteritza per una temperatura de maceració extraordinàriament alta (72º quan
el normal ronda els 64-66º) amb l’objectiu de produir cerveses amb molt cos i
un fort caràcter. Dolces i plenes, sense l’escalf alcohòlic que afegeix calor al cos. Per aquest motiu
l’Scotish-60 és una cervesa ideal per l’estiu. La seva baixa graduació permet
consumir-la en quantitat, alhora que permet gaudir d’una sensació en boca com
si es tractés d’una cervesa molt superior. El sabor de les maltes i l’aroma
lleugerament fumat que deixa el llevat escocés la fa una cervesa molt bebible.
No és extrany doncs que els cervesers americans hagin
revolucionat aquest estil, respectant els seus paràmetres, però innovant amb
llúpols que potencien el perfil refrescant. És per això que la cervesa d’aquest
juliol és una escocesa d’estil americà, feta amb llevats escocesos i el més fi
dels llúpols dels EUA, el Willamette. Una sensació en boca ben plena i una
amargor fina però duradora. Ideal entre àpats o com aperitiu, és una cervesa
que quan l’acabes ens vols una altra.
Presentació: ampolla mitjana de 33cl. amb tap verd
Paràmetres: 3,4º alcoholics. 102 kcal/ampolla 33cl. 18 IBUS d'amargor
Servir entre 6 i 8ºC
Data caducitat: març 2014. Lot 29.4.13
Vota l'escocesa de 60 xílings
Servir entre 6 i 8ºC
Data caducitat: març 2014. Lot 29.4.13
Vota l'escocesa de 60 xílings
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada