Aquesta és una recepta que entraria en la categoria de
l’arqueologia gastronòmica. Es tracta d’una recepta d’Irlanda del nord del
1710. En aquella època l’accés a la malta d’ordi no era fàcil per a l’Irlanda
del nord ja que el seu cultiu es donava més al sud del país. Per obtenir una
cervesa de més grau sense haver d’usar més malta s’afegia remolatxa vermella al
most. La remolatxa aportava els sucres fermentables que es transformarien en
alcohol però també aportava un característic color vermellòs que recorda al
coure. Amb el temps s’han aconseguit maltes torrades que proporcionen un color
similar i l’estil irish red ha esdevingut un clàssic, per bé que és més popular
als EUA que a la pròpia Irlanda. La remolatxa ha deixat d’usar-se en aquest
estil i tan sols en algunes produccions casolanes d’alguns pobles irlandesos
que conserven la tradició oral s’ha conservat la recepta original.
La recepta té, com tots els estils irlandesos, caracter
més aviat maltòs, amb bon cos, amargor moderada i una sensació en boca de
plenitud. Transcorreguts 15 dies de fermentació se fa fer una segona
fermentació afegint-li una decocció de remolatxa vermella. 30 dies més tard
s’embotella i es deixa madurar durant dos mesos en ampolla.
El resultat és una cervesa rústica i de sabor sorprenent.
L’aroma tira a dolç i recorda a terra i fruites vermelles, en especial la
xíndria. El gust, combinació de la remolatxa fermentada amb el llevat irlandés,
recorda a aranyons, mores, cireres d’arbòç, molt rústic però alhora lleuger.
Servida fresca és suau i lleugerament herbal, a mesura que s’atempera,
apareixen les maltes dolces. Té un bon cos i una agradable sensació d’escalf en
boca. Ideal per acompanyar carns vermelles i com a copa per després d’un bon
sopar.
Presentació: ampolla de cava amb tap platejat
Paràmetres: 6,4º alcoholics. 512 kcal/ampolla 75cl. 24,8
IBUS
Servir entre 8 i 10ºC
Data caducitat: març 2014. Lot 8.4.13
Servir entre 8 i 10ºC
Data caducitat: març 2014. Lot 8.4.13
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada