dimecres, 28 de maig de 2014

La petita


Escòcia ha estat des de temps inmemorials una terra cervesera. Edimburg rivalitzava amb Londres en l’exportació de cervesa a les colònies d’ultramar. Les cerveses més denses, amb més alcohol, que podien conservar-se millor, es destinaven a l’exportació i les més lleugeres es destinaven al consum local. Al segle XIX es van clasificar les cerveses escoceses en tres categories segons el seu grau alcoholic. Cada categoria s’anomenava segons el preu del galó en xílings (duros de lliura esterlina). Així les que s’exportaven, de més de 5º, eren les de 80 xílings, les de consum local i certa categoria, de entre 3,5 i 4,5º eren les de 70 xílings. I encara hi havia una altra categoria menor, d’entre 2,5 i 3,5º, que eren les de 60 xílings. Amb el temps, aquest estil, l’scottish-60, ha esdevingut la cervesa més lleugera que es pot fer. Aquest mes de juny dedicarem atenció a aquesta cervesa.

Al contrari del que pot semblar les cerveses escoceses, fins i tot l’scottish-60, no són cerveses fluixes. L’estil escocés es caracteritza per una temperatura de maceració extraordinàriament alta (72º quan el normal ronda els 64-66º) amb l’objectiu de produir cerveses amb molt cos i un fort caràcter. Dolces i plenes, però sense l’escalf alcohòlic que afegeix calor al cos. Per aquest motiu l’Scotish-60 és una cervesa ideal per l’estiu. La seva baixa graduació permet consumir-la en quantitat, alhora que permet gaudir d’una sensació en boca com si es tractés d’una cervesa molt superior. El sabor de les maltes i l’aroma lleugerament fumat que deixa el llevat escocés la fa una cervesa molt bebible.

No és extrany doncs que els cervesers americans hagin revolucionat aquest estil, respectant els seus paràmetres, però innovant amb llúpols que potencien el perfil refrescant. És per això que una de les cerveses d’aquest mes al Club és una escocesa d’estil americà, feta amb llevats escocesos i el més fi dels llúpols dels EUA, el Willamette. Una sensació en boca ben plena i una amargor fina però duradora. Ideal entre àpats o com aperitiu, és una cervesa que quan l’acabes ens vols una altra.

Estil: scottish 60
Presentació: ampolla mitjana amb tap verd
Graduació alcoholica: 3,2º
Amargor: 19,5 IBUS (international bittering unit)
Poder caloric: 102 Kcal/ampolla de 33 cl.
Temperatura òptima de consum: 4-6º
Consumir preferentment abans de: octubre 2014
Productor: Enric,  Lot: 22/4/2014

Cap comentari:

Publica un comentari