dimecres, 9 d’octubre del 2013

Ibèrica pale ale


A finals d'agost vaig tenir ocasió de visitar una plantació de llúpol a la vall del Porma, a la província de León, una de les poques zones llupoleres de la península ibèrica. La visita va coincidir amb l'època de la collita, així que vaig poder veure en directe les tasques de recollida i assecat.

En José Cruz, un dels productors de la zona ens va acollir de forma generosa i ens va respondre a les moltes preguntes que li vam fer. Fill i nét de llupulers, a casa seva la collita és cosa de tota la família, només així els surten els números, doncs com passa sovint en el món de la pagesia, els preus no els fixen ells si no, en aquest cas, la Sociedad de Fomento del Lúpulo, un eufemisme darrera del qual s'amaguen les principals indústries cerveseres de l'Estat. Ells són els qui fixen el preu cada any, i evidentment ho fan en benefici propi, tant que moltes famílies acaben abandonant els cultius. No és extrany veure camps de llúpol abandonats a tota la vall.

La injustícia és tan comú que vagis a on vagis no pots evitar de veure-la. No sempre es pot ajudar però, en aquest cas vaig fer córrer la veu entre els meus contactes amb els cervesers artesans de tot el país i vaig aconseguir col·locar 150 kgs. al triple de preu del que li pagaven a la Sociedad i amb expectatives de poder-hi contactar cada any.

D'aquestes petites accions un sempre en treu una agradable sensació de que el món es pot canviar. Dura poc però recomforta. De la visita també en vaig sortir amb un bon feix de llúpol fresc de la varietat que es cultiva a la zona: el nugget. Aquest és un llúpol molt comú en les cerveses industrials i per això té una immerescuda mala fama entre els cervesers artesans. I per demostrar-ho, amb ell he fet una cervesa de cada dia, suau, lleugera de cos i alcohol, un símil al que podríem prendre en qualsevol bar però, ben feta i amb tot el sabor i l'aroma del llúpol fresc. Una pale ale típicament ibèrica per a prendre a qualsevol hora.

A la salut d'en José i de totes les persones que cultiven la terra i ens ofereixen els seus fruits.

4,3º alcoholics, 118Kcal/ampolla de 33cl
Servir a 6º
Data de caducitat: maig 2014. Lot: 9.9.13

Vota la Ibèrica pale ale

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada