dimecres, 29 d’octubre del 2014

Porter amb garrofa




Una cervesa típicament tardoral de caràcter suau, dolç i agradable al paladar. Les porter són cerveses negres on predominen les maltes per damunt de tots els altres ingredients. Dins aquest estil, la brown porter, és la menys fosca de les cerveses. El seu color marró intens s’aconsegueix amb maltes torrades i caramelitzades carregades de sucres no fermentables que sobreviuen al procés de fermentació i són les que li aporten el caràcter dolç.

En aquesta ocasió buscava ressaltar la dolçor terrosa de la garrofa, una tavella que malgrat ara es poc apreciada temps enrera s’usava com a succedani de la xocolata. D’entre les maltes presents en aquesta cervesa també hi ha una important presencia de malta xocolata, una malta d’ordi que té uns aromes que recorden al cacau i que es barregen amb el gust la garrofa de forma molt bona.


Aquesta és una cervesa de tres glops malgrat la seva graduació. Per gaudir-la bé no convé que estigui massa freda. Se li aprecien aromes de nous, castanyes i cacau i una sensació en boca agradable que la fa molt bebible a totes hores.



Estil: english porter
Presentació: ampolla mitjana amb tap blau
Graduació alcoholica: 4,9º
Amargor: 33 IBUS (international bittering unit)
Poder caloric: 166 Kcal/ampolla de 33 cl.
Temperatura òptima de consum: 12º
Consumir preferentment abans de: març 2015
Productor: Enric,  Lot: 9/9/2014

dissabte, 25 d’octubre del 2014

Cuinada de cervesa oberta als socis i les sòcies del Club


Tot aprofitant les dates propícies a castanyades i esdeveniments tardorals, i com alguns socis ens heu manisfestat l'interés, us anunciem que el dia 15 de novembre farem una cuinada de cervesa oberta a tots els socis que vulguin assitir-hi.

Aquesta cuinada sera per elaborar una nova recepta que, en cas d'agradar, s'incorporaria al calendari de cerveses de tardor de l'any vinent. Es tracta d'una cervesa especiada on la base, a més dels cereals, serà la carbassa i el boniato, dos aliments abundants en aquestes dates que tenen molts sucres fermentables i aporten un acabat molt especial.

La cuinada es farà a l'obrador d'en Pablo, a Cervià de Ter, i començarà a les 9h del matí i finalitzarà pels volts de les 14h. amb un aperitiu cerveser. Dos mesos més tard, un cop la cervesa estigui a punt per beure, farem un altre aperitiu per tastar-la junts i repartir per a cada assistent dues ampolles de 3/4 de litre de la cervesa elaborada, per tal que també la gaudiu a casa.

El timming aproximat serà el següent:

9h molturació del grà
9h30 macerat
11h30 cocció
13h refredat
113h30 Aperitiu de cerveses del Club i pica-pica del que cadascú porti

Per participar-hi, cal inscriure's enviant un mail a cannavarra@gmail.com abans del 10 de novembre. L'activitat tindrà un preu de 10€ que s'abonarà el mateix dia 15 per compartir les despeses dels ingredients i també per la cervesa de l'aperitiu. S'agrairà si porteu alguna cosa per picar per acompanyar la cervesa.

Us hi esperem!

dilluns, 13 d’octubre del 2014

Maltes biològiques


Ja tenim als obradors del Club Cerveser Can Navarra la malta per la nova temporada 2014-2015. La comanda s'ha fet a Weyermann, probablement la millor malteria d'Europa, situada a Bamberg, a la regió de baviera.  Weyermann porta des del 1879 maltejant les millors cerveses alemanyes i, la seva fama, l'ha situat com una de les malteries més buscades del món.

D'acord amb els acords que vam prendre en la darrera assemblea, tota la malta base demanada és ordi de collita biològica. La malta base és un 70-80% del grà emprat per fer la cervesa. La resta són diferents maltes caramelitzades, que ara per ara es difícil obtenir-les biològiques, i altres cereals adjunts com civada, blat, sègol, blat de moro, arròs, etc. Gairebé tots els adjunts es troben d'origen biològic.
Ja podem dir doncs que les cerveses del Club són biològiques en un 80-90% del seu grà. El cost de la malta biològica gairebé dobla el de la malta no biològica però, tal i com vam acordar a l'assemblea, aquest any no repercutirà en el cost final de la cervesa.


dilluns, 6 d’octubre del 2014

La panotxa


Triar ens costa perquè en la tria sempre hi ha implicita la renuncia de l'opció no escollida. Deu esser per això que les cream ale són cerveses cada cop més populars als EUA. Es tracta d'un estil híbrid que reuneix les qualitats de les cerveses ale i també de les lager, ja que en realitat es fa amb una barreja d'ambdòs llevats. Això permet obtenir una cervesa d'ampli espectre i molt versatil ja que en temperatures altes dóna un perfil més ale i en temperatures baixes més lager. Si t'agraden els dos estils, aquest és una forma de no haver de triar.

Sigui com sigui, el que em sembla més atractiu de la moda "cream" és que s'elaboren amb un percentatge important de blat de moro, cereal molt abundant als EUA, però també a casa nostra. El blat de moro dóna a aquestes cerveses un sabor maltòs conegut que recorda a les panotxes bullides o fins i tot als famosos kellogs. Es un gust d'aparença dolça i suau en un cervesa que en realitat és molt seca, doncs la combinació dels dos llevats la deixa gairebé sense sucres residuals. Aquesta peculiaritat és el motiu pel qual les "cream" eren una assignatura pendent del Club que enguany ja us podem oferir per que la pugueu disfrutar.


Ben freda és el complement ideal com a aperitiu o per acompanyar menjars lleugers.






Estil: cream ale
Presentació: ampolla mitjana amb tap blau
Graduació alcoholica: 4,5º
Amargor: 20 IBUS (international bittering unit)
Poder caloric: 135 Kcal/ampolla de 33 cl.
Temperatura òptima de consum: 2-4º
Consumir preferentment abans de: març 2015
Productor: Enric,  Lot: 8/9/2014

divendres, 12 de setembre del 2014

Maridatges


Sovint parlem de com es marida correctament una cervesa. Tot i que ara està de moda els contrastos dolç/amarg, el maridatge clàssic es semblaria al d'aquesta imatge. Us pot ajudar a acompanyar les vostres cerveses.

La fòrmula del Club Cerveser Can Navarra



La fòrmula d'autoproduir-nos la cervesa que consumim de forma privada en un Club sembla que s'albira com una bona alternativa com en el seu dia ho van ser les cooperatives de consum o els grups de consum. Cada cop més persones s'ens adrecen per informar-se de la fòrmula usada pel nostre Club i saber els pasos que cal fer per constituir-ne un de similar en un altre indret.

 La nostra filosofia ha estat sempre a les antípodes de la que regeix avui al món capitalista: la lluita ferotge en un mercat on per sobreviure has d'enfonsar a la competència. Nosaltres creïem que un altre món és posible i que per tal que es doni cal canviar la manera com ens relacionem, també econòmicament. Així, que en comptes d'amagar la nostra fòrmula, la pregonem als quatre vents amb la confiança que quan més clubs cervesers com el nostre hi hagi millor. Tal vegada ens pertoqui el mèrit de ser el primer però per res volem el mèrit de ser l'únic.

Per a tots els interessats deixem aquí els estatuts en forma de copyleft (es poden copiar citant la font) per qui els necessiti i vulgui iniciar un projecte col·lectiu com el nostre.

Així que on hauria d'haver competència i oferim col·laboració. Davant l'individualisme del "ja m'ho faig jo" nosaltres i posem la cooperació del  "fem-ho junts". I així, poc a poc, amb el nostre humil exemple mostrem als demés un camí diferent on productors i consumidors van de la mà per autoabastir-se del que necessiten o, com en el nostre cas, d'allò que dona petits plaers, que són els que fan que la vida valgui la pena.


dissabte, 6 de setembre del 2014

La black saison



La temporada passada vam tenir ocasió de tastar l’estil belga de les saisons.  Enguany tornem amb una saison col·laborativa feta entre el Club Can Navarra i la nanocerveseria Bombolla de Barcelona. Es tracta d’una cervesa fosca pensada per als socis que no els agraden les cerveses fosques. Malgrat el color ens pugui evocar sabors torrefactes, els aromes i sabors cítrics d’aquesta cervesa ens recorden més a una cervesa rossa. La combinació del llevat saison, molt aromàtic, amb els llúpols cítrics i la maltositat de la recepta de grà ens dona un equilibri apte per a tots els paladars en una cervesa inusual, que sorprèn tan als amants de les negres com als seus detractors. Refrescant i bebible resulta una beguda apte a qualsevol hora.  


Estil: Saison
Presentació: ampolla mitjana amb tap vermell
Graduació alcoholica: 5,2º
Amargor: 32 IBUS (international bittering unit)
Poder caloric: 130 Kcal/ampolla de 33 cl.
Temperatura òptima de consum: 4-6º
Consumir preferentment abans de: desembre 2014
Productor: Enric,  Lot: 9/6/2014