Aquesta és una recepta que entraria en la categoria de
l’arqueologia gastronòmica. Es tracta d’una recepta d’Irlanda del nord del
s.XVIII. En aquella època l’accés a la malta d’ordi no era fàcil per a
l’Irlanda del nord ja que el seu cultiu es donava més al sud del país. Per
obtenir una cervesa de més grau sense haver d’usar més malta s’afegia remolatxa
vermella al most. La remolatxa aportava els sucres fermentables que es
transformarien en alcohol però també aportava un característic sabor i un color
vermellòs que recorda al coure que la delatava. Amb el temps s’han aconseguit
maltes torrades que proporcionen un color similar i l’estil irish red ha
esdevingut un clàssic, per bé que és més popular als EUA que a la pròpia
Irlanda. La remolatxa ha deixat d’usar-se en aquest estil i tan sols en algunes
produccions casolanes d’alguns pobles irlandesos, que conserven la tradició
oral, s’ha conservat la recepta original.
La recepta té, com tots els estils irlandesos, caracter
més aviat maltòs, amb bon cos, amargor moderada i una sensació en boca de
plenitud. Transcorreguts 15 dies de fermentació es fa fer una segona
fermentació afegint-li una decocció de remolatxa vermella. 30 dies més tard
s’embotella i es deixa madurar en ampolla.
El resultat és una cervesa rústica i de sabor sorprenent.
L’aroma recorda a terra i fruites vermelles com la xíndria. El gust, combinació
de la remolatxa fermentada amb el llevat irlandés, és floral i fruitòs. Evoca
maduixa, mores, cireres d’arbòç, molt rústic però alhora lleuger. Servida
fresca és suau i lleugerament herbal, a mesura que s’atempera, apareixen les
maltes dolces. Té un bon cos i una agradable sensació d’escalf en boca. Ideal
per acompanyar carns vermelles i com a copa per després d’un bon sopar.
Estil: Irish red ale
Presentació: ampolla mitjana amb tap blau
Graduació alcoholica: 4,4º
Amargor: 25 IBUS (international bittering unit)
Poder caloric: 165 Kcal/ampolla de 33 cl.
Temperatura òptima de consum: 6-8º
Consumir
preferentment abans de: desembre 2014
Productor: Enric,
Lot: 15/4/2014
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada