El saüc ha estat un beguda refrescant per excel·lència a
Catalunya, l'aigua de saüc o la versió alcohòlica del xampany de saüc combinava
de forma sencilla la llimona amb aquestes flors per aportar un aroma i una gust
deliciòs i refrescant.
Aquest és el punt de partida d’aquesta cervesa, que com el xampany de saüc, intenta donar-li el protagonisme a les flors amb una recepta moderada en grà i en l’amargor dels llúpols. A diferència del xampany de saüc, on la fermentació es produeix per adició de sucre, aquí el grà és la base per a una bona fermentació, molt més rica en nutrients que el sucre, donant com a resultat una beguda molt més bebible.
Com a estil de referència he agafat la witbier, un estil
belga de cerveses lleugères que combina l’ordi maltejat amb el blat cru. Aquest
sistema permetia a les cases pairals on es cultivava el grà elaborar cervesa
amb la collita de blat fresca, tot aprofitant el darrer ordi maltejat de la
temporada anterior. Aquesta cervesa era la que s’oferia als jornalers com a
part del sou a percebre.
La presència de blat cru ajuda a potenciar la lleugeresa i la sensació de frescor agradable a la boca. L’amargor dels llúpols és moderada per no tapar ni l’aroma ni el sabor de les flors. El saüc s’ha collit a les ribes del Ter a l’alba de la lluna més ascendent del mes de abril, quan estan en el màxim esplendor.
És una cervesa ideal per beure com aperitiu en dies de calor d’estiu.
Estil: witbier
Presentació: ampolla mitjana amb tap
blanc
Graduació alcoholica: 5,4º
Amargor: 19,5 IBUS (international bittering unit)
Poder caloric: 146 Kcal/ampolla de 33 cl.
Temperatura òptima de consum: 4-6º
Consumir
preferentment abans de: setembre 2017
Productor: Enric,
Lot: 18/4/2017
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada