Es coneix com a cervesa d'abadia totes les cerveses que imiten les receptes que des de fa segles s'el·laboren en alguns monestirs cistercencs.

Des de llavors l'ordre trapista de monestirs cervesers es va estendre a d'altres abadies adoptant el codi trapista com a model de conducta entre la funció religiosa i el proveïment de cervesa al seu entorn. Actualment hi ha vuit monestirs trapistes, sis a Bèlgica, Orval, Chimay, Westvleteren, Rochefort, Westmalle i Achel , un a Holanda, Koningshoeven, i un a Alemanya, Mariawald.
Tots ells s'han mantingut fidels a les seves receptes, les quals guarden com el secret més valuós de l'abadia, i també als mètodes tradicionals que els han donat fama. El que si que ha canviat és que en comptes de proveir a la comunitat més propera, en l'actualitat exporten arreu del món, fins a punt, que les cerveses d'abadia són considerades avui per avui de les millors que es poden trobar.
Aquests monestirs s'han convertit en un atractiu turístic i, tot i que són objecte de peregrinació de cervesers d'arreu, no permeten la visita als obradors per mantenir el secret del seu mètode.
Òbviament la cervesa que hem elaborat està a anys llum del que fan els monjos trapistes però és un acostament al que és un dels estils trapistes: la belgian dark strong, o sigui una cervesa forta i fosca, color bronze, cos i alcohol. La base és en principi simple: molt cereal maltejat a l'estil abbey i poca aigua, resultat del qual dona una producció minsa però concentrada, i per tant, molt alcohòlica, que a sobre es cou amb sucre candi, amb la qual cosa s'incrementa encara més el seu grau. Naturalment el llevat ha de ser trapista doncs a part de que confereixen uns aromes únics, pocs llevats poden resistir nivells de concentració d'alcohol tan elevats. Aquesta en concret ha fermentat en dues etapes i ha madurat en ampolla 6 mesos en un procés de clarificació per obtenir-la neta i cristal·lina. La combinació d'un most tan dens, amb el peculiar llevat que l'ha treballat, dona un sabor en boca net i calent. L'alcohol queda integrat en el cos de la cervesa però als pocs minuts es nota en el cos en forma d'escalfor a la panxa. No s'ha de servir freda.
No és una cervesa d'aperitiu ni de glop llarg. Al contrari, és una cervesa per beure amb un bon àpat, o després tot fent una copa, glop a glop bevent-la a poc a poc, per poder-la saborejar.
Estil: belgian dark strong
Presentació: ampolla mitjana amb tap vermell
Graduació alcoholica: 9º
Amargor: 32 IBUS (international bittering unit)
Poder caloric: 290 Kcal/ampolla de 33 cl.
Temperatura òptima de consum: 12-14º
Consumir
preferentment abans de: setembre 2018
Productor: Enric,
Lot: 10/5/2017
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada