dijous, 19 de setembre del 2013

Saison amb llimona i gengibre fresc



La "saison" és una cervesa que després d'estar a punt de desaparèixer, en els darrers anys s'ha convertit en una especialitat de culte dins el món cerveser. Es tracta d'una especialitat de temporada d'estiu que es produeix a Valònia, la part francòfona de Bèlgica. Originalment s'elaborava al final de la primavera per durar a través dels mesos d'estiu quan encara no existia la refrigeració. Havia de ser prou resistent com per conservar-se durant els mesos de calor, però no massa forta per ser resultar refrescant al final de l'estiu. Ara s'elabora durant tot l'any en petites cerveseries artesanals valones, que reflecteixen els seus orígens com a casa rural. Algunes cerveseries artesanals dels EUA van recuperar l'estil i des de llavors s'ha popularitzat com una de les cerveses més singulars que es poden provar. A Espanya només Naparbier d'Euskadi comercialitza una saison pel que és una cervesa difícil de trobar si no és en produccions artesanals com la que farem.

Aquesta cervesa fa servir un llevat especial que fermenta en el rang dels 25-35 º, pel que resulta ideal per tenir-la fermentant a l'estiu. A causa de les altes temperatures produeix èsters i fenols en abundància que, ben combinats amb fruites i espècies, li confereixen un sabor peculiar, entre picant, cítric i floral com poques varietats. És una cervesa seca com cap, sense rastre de dolçor residual doncs el llevat té el poder de convertir el 100% dels sucres en alcohol. I justament perquè té la capacitat de consumir tots els sucres necessita d'una llarga fermentació. 

La nostra saison ha fermentat durant 3 mesos, temps en el qual ha arribat als 6,9º. Malgrat el seu rang alcohòlic és una cervesa molt bebible i agradable al paladar. La sequetat que li és pròpia es veu accentuada perquè ha estat cuinada amb ralladura de llimona i ha fermentat amb gengibre fresc, fets que li donen un caràcter cítric molt marcat.

És una cervesa ideal com a aperitiu. 

6,9º alcoholics. 189 kcal/ampolla 33cl
Servir a 4ºC
Data caducitat: abril 2014. Lot 17.6.13


Vota la saison 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada