dijous, 27 de juny del 2013

Escocesa de 60 xílings


Escòcia ha estat des de temps inmemorials una terra cervesera. Edimburg rivalitzava amb Londres en l’exportació de cervesa a les colònies d’ultramar. Les cerveses més denses, amb més alcohol, que podien conservar-se millor, es destinaven a l’exportació i les més lleugeres es destinaven al consum local. Al segle XIX es van clasificar les cerveses escoceses en tres categories segons el seu grau alcoholic. Cada categoria s’anomenava segons el preu del galó en xílings (duros de lliura esterlina). Així les que s’exportaven, de més de 5º, eren les de 80 xílings, les de consum local i certa categoria, de entre 3,5 i 4,5º eren les de 70 xílings. I encara hi havia una altra categoria menor, d’entre 2,5 i 3,5º, que eren les de 60 xílings. Amb el temps, aquest estil, l’scottish-60, ha esdevingut la cervesa més lleugera que es pot fer. Aquest mes de juliol el dedicarem a aquesta cervesa.

Al contrari del que pot semblar les cerveses escoceses, fins i tot l’scottish-60, no són cerveses fluixes. L’estil escocés es caracteritza per una temperatura de maceració extraordinàriament alta (72º quan el normal ronda els 64-66º) amb l’objectiu de produir cerveses amb molt cos i un fort caràcter. Dolces i plenes, sense l’escalf alcohòlic que afegeix calor al cos. Per aquest motiu l’Scotish-60 és una cervesa ideal per l’estiu. La seva baixa graduació permet consumir-la en quantitat, alhora que permet gaudir d’una sensació en boca com si es tractés d’una cervesa molt superior. El sabor de les maltes i l’aroma lleugerament fumat que deixa el llevat escocés la fa una cervesa molt bebible.

No és extrany doncs que els cervesers americans hagin revolucionat aquest estil, respectant els seus paràmetres, però innovant amb llúpols que potencien el perfil refrescant. És per això que la cervesa d’aquest juliol és una escocesa d’estil americà, feta amb llevats escocesos i el més fi dels llúpols dels EUA, el Willamette. Una sensació en boca ben plena i una amargor fina però duradora. Ideal entre àpats o com aperitiu, és una cervesa que quan l’acabes ens vols una altra.

Presentació: ampolla mitjana de 33cl. amb tap verd
Paràmetres: 3,4º alcoholics. 102 kcal/ampolla 33cl. 18 IBUS d'amargor
Servir entre 6 i 8ºC
Data caducitat: març 2014. Lot 29.4.13


Vota l'escocesa de 60 xílings

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada